SWE

Designstyrning

Baltecos designchef Aivar Habakukk beskriver deras sätt att tänka. Vad gör en designchef?

Designchefens uppgift är att ha hand om helheten: företagets image och produktutveckling. En designchef ansvarar för mycket mer än bara produktdesign, t.ex. utformning av mässmontrar och försäljningslokaler både på hemmamarknaden och hos återförsäljare.

Domar

Företagarpriset 2010

För bästa designutförande

“Föredömlig design management” 2008

Designpriset Bruno

”Bästa produktdesign” 2008

Designpriset Bruno

Vad är er utgångspunkt vid framtagande av en ny produkt?

En produktdesigner är inte en konstnär som skapar i en flammande inspirationslåga. Framtagning av en ny produkt i ett tillverkande företag är en väl genomtänkt process. Behovet definieras av målgruppslandet, försäljningsstatistiken, trenderna inom inredning och design och dagsaktuella teknologier. Egenskaper för ett nytt badkar fastställs med hjälp av bakgrundsundersökning.

Hur föds en ny produkt eller kollektion?

Det är viktigt att hålla sig ajour med vad som händer i vår bransch, men även inom design och arkitektur i stort. Att följa och tolka de styrande trenderna hjälper att hitta en riktning. Man kan även jobba med designers utifrån för att få en impuls. Oavsett vilket måste man styra den processen, eftersom produktdesign alltid är ett lagarbete.

Produktutvecklingsteamet börjar och slutar sin vecka på ett produktutvecklingsmöte. En gång om året pratar vi om strategisk planering. För oss är det viktigast att våra kunder trivs i våra badkar. Här gör vi inga kompromisser! Vi kontrollerar alltid att de ergonomiska måtten är de rätta.

Hur väljer ni era designers utifrån?

Det är designchefen som hittar en designer vars stil och tidigare verk matchar till varumärket. Sedan går samarbetet till så att Baltecos team står för teknisk projektering och designern kan ägna sig åt förverkligande av sin idé. Samarbetet mellan teknologen och designers sker under designchefens kontroll.

Hur tar ni fram en ny produkt eller produktserie?

Case by case. Det är mycket som kan ändras under processens gång. Vi håller oss inte krampaktigt till den initiala uppgiften. Får vi några bra nya idéer ändrar vi på uppgiften och är flexibla.

”För oss är det viktigast att våra kunder trivs i våra badkar. Här gör vi inga kompromisser.”